Albert Heijn Schootenplaza bestaat 35 jaar

“Wie jarig is, trakteert!”, aldus Jacco Kat, eigenaar van Albert Heijn Schootenplaza in Den Helder. In mei bestaat de winkel alweer 35 jaar. Jacco geeft aan dat er naar aanleiding van deze feestelijke gebeurtenis volop leuke activiteiten op het programma staan.

Het ontstaan

Hoe is het allemaal eigenlijk zo begonnen? Jacco vertelt: “Mijn ouders zijn hier vanuit Amsterdam komen wonen toen Den Helder nog in de opbouwfase zat. Ook de wijk De Schooten moest nog helemaal ontwikkeld worden. In 1970 zijn zij begonnen met een kleine Spar en in 1984 zijn ze overgestapt op de Albert Heijn formule”.
Gevraagd naar de reden achter die keuze zegt Jacco: “Albert Heijn was destijds ook al een vooruitstrevend concept. Het was voor hen een logische stap om daarin mee te gaan.”

In 2000 nam Jacco de winkel over van zijn ouders, nadat hij de relevante opleidingen had gevolgd en bij meerdere supermarkten in het land had gewerkt. “Als kind liep ik natuurlijk al mee met mijn ouders in de winkel. Ik ben begonnen achter de flessenband”, vertelt hij lachend. “Het lag wel in de lijn der verwachting dat ik uiteindelijk de zaak zou overnemen.”

Diverse activiteiten

Wat hebben Jacco en bedrijfsleidster Liesbeth Verrijdt allemaal in petto voor het winkelende publiek? Jacco: “De feestelijkheden vinden plaats van donderdag 2 mei tot en met zondag 5 mei. Er zal onder andere een rondvlucht met een klein vliegtuigje boven Den Helder worden verloot. Verder hebben we enkele lokale aanbiedingen, delen we lekkers uit en houden we een kleurplatenactie voor de kleintjes. Daarnaast is er nog een extra verrassing in de vorm van een bijzondere collage. Ik denk dat de mensen dit heel leuk gaan vinden!”

Terug naar toen

En dat is nog niet alles. Samen met Stichting Afgestoft – een multifunctionele stichting op het gebied van de historie van Den Helder – wordt er een kleine expositie georganiseerd. “In het pandje van een voormalige slijterij in Winkelcentrum De Schooten Plaza wordt er tijdelijk een echt ouderwets Albert Heijn-winkeltje gehuisvest. Deze wordt geheel voorzien van een nostalgisch interieur. Denk hierbij aan oude foto's, weegschalen, enzovoort”, vertelt Jacco enthousiast.
Naast de festiviteiten rond het 35-jarig bestaan, is hij nauw betrokken bij de organisatie van andere activiteiten. Zo is er op dit moment met het hele winkelcentrum een spaaractie gaande met reiskoffers van een gerenommeerd merk. En op 10 mei vindt het evenement 'Fit en gezond in de wijk' plaats. Jacco zegt hierover: “We proberen zoveel mogelijk de samenwerking op te zoeken. Wat dat betreft fungeren we ook echt een beetje als een sociale ontmoetingsplek.”

Toekomstplannen

Albert Heijn Schootenplaza staat dus bepaald niet stil, de winkel zelf blijft ook volop in ontwikkeling. Jacco: “In de zomermaanden wordt de zelfscan geïntroduceerd. Ook wordt de broodafdeling later dit jaar vernieuwd en wordt de groenteafdeling aangepast, onder andere om meer ruimte te geven aan alle nieuwe verspakketten. Deze veranderingen vinden gefaseerd plaats en de winkel zal gewoon geopend blijven. We vinden het belangrijk om met onze tijd mee te gaan en daarom blijven we voortdurend in beweging!”

Dit artikel verscheen eerder in het Helders Weekblad

Kat